ΔΡΑΣΗ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ 2020

«Μια αναδρομή στην ιστορία της Καβάλας…»

Το Σάββατο, στις 4 Απριλίου του 2020, στα πλαίσια των δράσεων του «Διαλόγου των Πολιτών», πραγματοποιήθηκε μια τηλεσυνάντηση με τον ερευνητή τοπικής ιστορίας, κύριο Κωνσταντίνο Παπακοσμά, ο οποίος αποδέχτηκε με χαρά την διαδικτυακή επικοινωνία , εξαιτίας των εκτάκτων συνθηκών που επικρατούν από την εξάπλωση του κορωνοϊού. Η βασική ιδέα ήταν να γίνει μια ιστορική αναδρομή στο παρελθόν  της Καβάλας μέσα από εικόνες , διηγήσεις και συζητήσεις με τα παιδιά του «Διαλόγου».

Αρχικά, ο κύριος Παπακοσμάς αναφέρθηκε στην ίδρυση της πόλης, η οποία χρονολογείται γύρω στα μέσα του 7ου αι. π.Χ, και  τα τρία ονόματα που έφερε κατά την πάροδο των αιώνων, έχοντας ως αφετηρία το πρώτο όνομα, Νεάπολις, που συστάθηκε ως αποικία της Θάσου. Ήταν η πρώτη πόλη στην οποία αποβιβάστηκε ο Απόστολος Παύλος το 49 μ. Χ. και ακολουθώντας την Αρχαία Εγνατία έφτασε στους Φιλίππους, όπου βάφτισε τη Λυδία, την πρώτη Ευρωπαία χριστιανή. Ο χριστιανισμός διαδόθηκε και η πόλη έλαβε το όνομα «Χριστούπολις». Σήμερα, για την πόλη με το όνομα «Καβάλα», για την προέλευση του οποίου δεν υπάρχει κάποια επιστημονική βάση ή τεκμηριωμένη εκδοχή.

Ακολούθως , έγινε λόγος για το «χρυσό αιώνα» της πόλης , ο οποίος ήταν  ο 19ος, με την έλευση και συγκεκριμένα την κατεργασία του καπνού. Στις αρχές του 20ου αι. έκαναν την εμφάνιση τους μεγάλες καπναποθήκες, διαδίδοντας τη φήμη της Καβάλας και πέρα από τα ελληνικά σύνορα. Έπειτα, με την άφιξη των προσφύγων μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών, η πόλη παρουσιάζει μεγάλη ανάπτυξη στο τομέα του εμπορίου και της οικονομίας. Ωστόσο, η συμμετοχή της Καβάλας στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες των Ελλήνων δεν την άφησε αλώβητη. Η απελευθέρωση της πόλης χρονολογείται το έτος 1913, με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου.

Στη συνέχεια δόθηκαν πληροφορίες για  ιστορικά κτίρια, όπως το Ιμαρέτ, το δημαρχείο, το Μέγαρο Τόκου, το Δημοτικό Ωδείο, η Μεγάλη Λέσχη και το κτίριο του Λιμενικού Ταμείου κάποια από τα ιστορικά κτίρια της πόλης, που διατηρούνται μέχρι και σήμερα. Εκτενής αναφορά υπήρξε για το λιμάνι της Καβάλας, το οποίο υπήρξε ορόσημο για την ανάπτυξη της πόλης ως εμπορικό κέντρο και από το οποίο πραγματοποιούνται μέχρι και σήμερα θαλάσσιες μεταφορές.

Επιπλέον, ακολούθησαν ερωτήσεις και μια εποικοδομητική συζήτηση σχετικά με  τις δυνατότητες που διαθέτει η Καβάλα στο τομέα του τουρισμού , την σημασία της συμβολής των νέων, οι οποίοι με φρέσκιες και πρωτότυπες ιδέες μπορούν να επιτύχουν πολλά για την ανάπτυξης της πόλης.

Εν κατακλείδι, η ομάδα του «Διαλόγου» στέλνει  θερμές ευχαριστίες προς το κύριο Κωνσταντίνο Παπακοσμά, που ήταν συνοδοιπόρος σε αυτό το ταξίδι της ιστορικής αναδρομής της Καβάλας και θύμισε το πόσο όμορφο είναι να γνωρίζεις την ιστορία μιας πόλης . Αυτά τα «ταξίδια» αποτελούν τελικά «τροφή» για σκέψη για τους νέους, που αποτελούν το μέλλον μιας πόλης!