Έννοια Διαλόγου

Ως Διάλογος ορίζεται μια επικοινωνιακή διαδικασία μεταξύ δύο ή περισσότερων ανθρώπων με την οποία διερευνάται η αλήθεια ή το ψεύδος ενός επιχειρήματος, μιας άποψης και επιδιώκεται η αποτελεσματική προσέγγιση και επίλυση ενός ζητήματος.

Μπορεί να μετρήσει κανείς τρεις επιθετικούς προσδιορισμούς στην παραπάνω περίοδο και να συμφωνήσει με αυτόν τον ορισμό ως έχει. Όμως ο Διάλογος διαφωνεί με εκείνους που έχουν μετατρέψει την διαδικασία του διαλόγου σε ξύλινη και προκατειλημμένη. Διαφωνεί με εκείνους που θέλουν τον διάλογο μεταξύ δύο ή λιγότερων ανθρώπων και απαξιώνει τελείως εκείνους που αποσκοπούν σε μια συμφεροντολογική προσέγγιση και επίλυση του ζητήματος. Διότι έχει σημασία να χρησιμοποιηθεί ο διάλογος με τους σωστούς επιθετικούς προσδιορισμούς. Ο διάλογος είναι άραγε η ανάγκη εξωτερίκευσης των ιδεών και των απόψεών μας; Είναι μία εσωτερική ανάγκη για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από την μοναχικότητα της ανθρώπινης ύπαρξης; Ή απλά ένας τρόπος για να μπορέσει η δημοκρατία να προχωρήσει και να εξελίσσεται εσαεί;
Ο διάλογος αποτελεί εκείνον το κινητήριο μοχλό, με τον οποίο η έννοια της δημοκρατίας γίνεται πράξη.

Ιστορία πρώτου Διαλόγου

Ο Διάλογος αποτελεί το Μοντέλο Προσομοίωσης Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, το οποίο διεξήχθη για 1η φορά με επιτυχία τον Ιούλιο του 2017. Θα ήταν άδικο να μην αναφερθεί πως ο Διάλογος αποτελεί μια προσπάθεια που ξεκίνησε από μια ανήσυχη στιγμιαία παρόρμηση και μετουσιώθηκε σε πραγματικότητα, δείχνοντας την δυναμική ενός συνόλου ορεξάτων και εργατικών ανθρώπων. Η σύλληψη της ιδέας πραγματοποιήθηκε το Νοέμβρη του 2016 και οι 9 μήνες της προετοιμασίας χαρακτηρίστηκαν από ένταση, πάθος, άγχος, αμφιβολία, απογοήτευση, χαρά και τελικώς ευχαρίστηση. Αυτό δείχνει πως η έννοια αυτή αποτυπώθηκε πραγματικά στην ψυχή των ανθρώπων που την δημιούργησαν. Πίσω στο Νοέμβρη του 2016, μία ομάδα νέων παιδιών είχε μία ανάγκη και ένα όνειρο. Ανάγκη να δει την πόλη που ονομάζει γενέτειρα να προοδεύει και να μην μένει στάσιμη. Μία πόλη στην οποία οι νέοι θα έχουν στόχους, πολιτική συνείδηση αλλά και φωνή για να την εκφράσουν. Τον Ιούλιο του 2017 ,λοιπόν, μετά από πολύ κόπο και προσπάθεια το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Η πρώτη προσομοίωση ενός Δημοτικού Συμβουλίου στην πόλη της Καβάλας έπαιρνε σάρκα και οστά και είχε φροντίσει να δώσει το βήμα σε έναν αριθμό συμμετεχόντων που μέσω αυτής της πράξης αποδέχθηκαν την πρόκληση και θεώρησαν πρέπων να τονίσουν την Πολυχρωμία και την Πολυφωνία που εκφράζει ένα σύνολο ανθρώπων. Νέοι συγκεντρώθηκαν και διαλέχτηκαν ώστε να παράξουν κάτι διαχρονικά καινοτόμο για μία έννοια που είχε περάσει σε φάση αναχρονισμού.

Διάλογος και κοινωνία

Αδιαμφισβήτητα ο Διάλογος ανήκει στην κοινωνία. Κατέληξε από μια συνήθεια να αποτελεί πολυτέλεια, σε μια εποχή όπου η κοινωνική συζήτηση έχει δεχτεί έντονη φθορά. Στο πνεύμα αυτό, η προσπάθεια αυτή υπενθυμίζει αξίες όπως την συνεργατικότητα, την δημιουργικότητα, την αποδοχή και εντείνει την επιχειρηματολογία. Εισάγει μια συζήτηση επί ίσοις όροις, φέρνει ανθρώπους διαφορετικών προελεύσεων στο ίδιο τραπέζι, στοχεύοντας στην ευρύτερη αλλαγή των κοινωνικών νορμών που δεν περιορίζονται στο τοπικό κομμάτι αλλά εκτείνονται μέχρι και το εθνικό. Ο Διάλογος θεωρεί το Δημοτικό Συμβούλιο ως μια συνάρτηση βελτιστοποίησης της Καβάλας. Κάθε συνάρτηση αποτελείται από μια ή περισσότερες μεταβλητές. Έτσι στην περίπτωση μας η κοινωνία της Καβάλας βελτιώνεται ή παραμένει στάσιμη αναλόγως των μεταβλητών που υπάρχουν στην συνάρτηση την δεδομένη χρονική στιγμή. Ο Διάλογος είναι μια νέα μεταβλητή στην συνάρτηση της βελτιστοποίησης της Καβάλας. Ταυτόχρονα όμως ο Διάλογος αποτελεί και κάτι ανώτερο. Τη στιγμή όπου ένα κομμάτι της κοινωνίας, οι νέοι, τολμούν και αντί να απαξιώσουν τους πάντες και τα πάντα, αντί η δυναμική τους να γίνει φωτιά που θα κάψει ότι θεωρεί ως αλλοτριωτικό για το αύριο, θα δώσει νέα διάσταση και επομένως οι νέοι και οι μεγαλύτεροι θα βρεθούν σε ένα νέο πεδίο, ώστε όλοι μαζί να επιδιώξουν τη μετατροπή της σημερινής κοινωνίας.

Τα επιτεύγματα

Τρεις μέρες διαβουλεύσεων και αντιπαράθεσης πέρσι κατάφεραν να αποφέρουν έμπρακτες και βιώσιμες λύσεις που ως στόχο είχαν την βελτίωση ορισμένων καθημερινών προβλημάτων που αφορούν την πόλη της Καβάλας. Νέες και φρέσκες ιδέες από ανθρώπους που ενδιαφέρονται για το καλό της πόλης στην οποία διαμένουν. Ιδέες που εάν κάποια στιγμή πραγματοποιηθούν είναι βέβαιο ότι η πρώτη Προσομοίωση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας Διάλογος ήταν ένας αληθινός και δημιουργικός διάλογος. Ένας διάλογος από φοιτητές που αγαπούν την πόλη τους, έχουν ιδέες, αλλά μέχρι τώρα τις εξέφραζαν μόνο σε φιλικές, κλειστές συζητήσεις. Επιτυχία του Διαλόγου είναι ότι αυτές οι ιδέες δεν έμειναν στις κλειστές ομάδες αλλά εκφράστηκαν δημόσια. Αν οι συμμετέχοντες του διαλόγου είναι ο πομπός, η Δήμαρχος και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι ο δέκτης, τότε ο Διάλογος ήταν ο δίαυλος επικοινωνίας. Δίαυλος επικοινωνίας και συνάμα σεμινάριο εκμάθησης των διαδικασιών της τοπικής αυτοδιοίκησης. Είναι πολύ εύκολο να κατακρίνει κανείς την εκάστοτε πολιτική πραγματικότητα και να της επιρρίπτει ευθύνες. Άραγε, μια πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι από πόσες αποφάσεις, υπευθύνους, γραφεία και άδειες περνάει μέχρι να ολοκληρωθεί; Ο διάλογος για μια απόφαση ολοκληρώνεται μέχρι την ψήφισής της; Και εντέλει ποιο ποσοστό της ψηφισμένης πρότασης αποδίδεται στην κοινωνία; Τα παραπάνω ερωτήματα τέθηκαν προς απάντηση μέσα από την προσομοίωση. Επιτυχία επίσης αποτελεί το γεγονός ότι ιδεολογικά αντίθετες παρατάξεις κατάφεραν να συμφωνήσουν. Διότι δεν υφίσταται αποκλειστικά δεξιά ή αριστερή προσέγγιση στην επίλυση ενός προβλήματος. Τι σημαίνει άραγε δεξιά; Τι σημαίνει άραγε αριστερά; Τι σημαίνει εντέλει κέντρο; Ο καθένας έχει διαφορετική προσέγγιση. Η εκάστοτε χρονική περίοδος και οι συγκυρίες διαφοροποιούν και θα διαφοροποιούν τις ιδεολογίες. Συνεπώς φαντάζει μάταιο,να ορίζει κανείς τι πολιτικά θεωρείται ορθό. Ωστόσο για την ευημερία και την ανάπτυξη μιας κοινωνίας απαιτούνται οι σωστές αποφάσεις. Αποφάσεις που θα στηρίζονται σε λογικά επιχειρήματα προερχόμενα από έναν δημιουργικό διάλογο.

Το μέλλον

Το αύριο για τον Διάλογο, δεν είναι τόσο ανήσυχο όσο ήταν η γέννηση του. Ο Διάλογος μπορεί να έγινε πράξη για μία φορά αλλά η στασιμότητα δεν αποτελεί επιλογή, το ζητούμενο πλέον είναι η προσαρμογή στα σημερινά δεδομένα και η υπέρβαση αυτών μέσα στο χρόνο. Ο Διάλογος χρειάζεται να αποτελέσει εκείνον το χρήσιμο θεσμό μέσα στη πόλη της Καβάλας, ώστε ο διάλογος να είναι μία συνυφασμένη έννοια με τη πραγματικότητα. Επιπλέον ο “Διάλογος’’ καλείται αφού καθιερωθεί σε θεσμό για τη πόλη να πάρει νέα διάσταση. Καλείται να γίνει εκείνο το συνέδριο όπου έφηβοι, φοιτητές και νέοι, πανεπιστημιακοί αλλά και απλοί πολίτες θα βρίσκονται συχνότερα και όχι κάθε τέσσερα και πέντε χρόνια για να ασκήσουν απλά τα εκλογικά τους δικαιώματα. Θα αποτελέσει εκείνο το επιστημονικό συνέδριο όπου οι απλές ιδέες μαθητών, νέων με δημιουργικότητα και όραμα για το αύριο, φερέλπιδων πολιτών που βλέπουν κοινωνικό-οικονομικές αλλαγές και εμπνευσμένων πανεπιστημιακών να συνδιαλέγονται και θα παράγουν εκείνο το ακαδημαϊκό και επιστημονικό αποτέλεσμα που θα δώσει την ελπίδα για την ανανέωση της πολιτικής πραγματικότητας. Ταυτόχρονα η κοινωνία δεν πρέπει να περιοριστεί στον τοπικό Διάλογο, καθώς χρειάζεται έναν εθνικό, που θα εκτείνεται σε όλο το μήκος της χώρας. Για τον λόγο αυτό, η δημιουργία μιας δεξαμενής νέων συνειδητοποιημένων δημοτών αποτελεί τον επόμενο στόχο του Διαλόγου μέσω της ωρίμανσης του οποίου θα ενωθούν νέοι από την Μακεδονία μέχρι και την Θράκη, μηδενίζοντας τις αποστάσεις, διαμορφώνοντας τις πολιτικές του αύριο και στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στα κέντρα λήψης αποφάσεων της Πρωτεύουσας, για το εξασφαλισμένο και ευέλπιδες μέλλον το Ελληνικού τόπου.