Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε ενεργητικά για την Τουριστική Επιτροπή, καθώς οι Δημοτικοί Σύμβουλοι δεν έχασαν χρόνο και συνέχισαν αμέσως τη συζήτηση για το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης, που αφορά την αξιοποίηση της Παλαιάς Πόλης στην χερσόνησο της Παναγίας.

Ακούστηκαν αρκετές ενδιαφέρουσες προτάσεις από τις παρατάξεις. Η παράταξη “Μαζί για την Καβάλα”, πρότεινε τη δημιουργία της τουριστικής εφαρμογής, των ολογραμμάτων και διάφορων οπτικοακουστικών μέσων που θα διευκολύνουν και θα κάνουν πιο ευχάριστη την παραμονή των επισκεπτών. Η “Δημοτική Κίνηση της Καβάλας”, πρότεινε να απευθυνθούν στην επιχείρηση “Δημωφέλεια” και στον Πολιτιστικό Σύλλογο της Παναγίας, ώστε να συμβάλλει στη δράση τους. Επίσης, εμμένει στην πρότασή της για εγκατάσταση κυλιόμενων σκαλών για την πιο εύκολη πρόσβαση στην περιοχή της Παναγίας, ιδέα στην οποία συμφωνούν όλοι. Η “Προοδευτική Ένωση”, έχοντας κάποιες ενστάσεις όσον αφορά τα έξοδα των προτάσεων της “Δημοτικής Κίνησης”, επαναφέρει στο τραπέζι την ιδέα των σκούτερ. Τονίζει, επιπρόσθετα, πως θα παρακρατάται ένα αντίτιμο από τα σκούτερ, ώστε εάν χαλάσουν, εύκολα να αντικατασταθούν.

Μολονότι η συζήτηση κυλά ομαλά,  δε λείπουν οι διάφορες αντιπαραθέσεις μεταξύ των παρατάξεων. Ο Αναπληρωτής Επικεφαλής της “Προοδευτικής Ένωσης” θεώρησε ειρωνικό το γεγονός ότι η “Δημοτική Κίνηση” εκφράζει αμφιβολίες για την μεγάλη δαπάνη χρημάτων για τα σκούτερ, ενώ στο παρελθόν έχει δαπανήσει αρκετά χρήματα σε άλλες δράσεις.

Επίσης, η παράταξη “Μαζί για την Καβάλα”, πρότεινε την δημιουργία περισσοτέρων “airbnb” από ιδιώτες, υποστηρίζοντας ότι το δημόσιο μπορεί να συνεργαστεί με τους ιδιώτες. Ο Επικεφαλής της “Προοδευτικής Ένωσης” εξέφρασε τις αμφιβολίες του φέρνοντας το παράδειγμα της Βαρκελώνης που “πάσχει” από υπερβολικό τουρισμό λόγω των πολλών “airbnb” και μια Δημοτική Σύμβουλος της παράταξης “Μαζί για την Καβάλα” υπερασπιζόμενη την ιδέα της, ισχυρίστηκε πως <<Τουρισμοφοβία έχετε>> απευθυνόμενη στον Επικεφαλή της “Προοδευτικής Ένωσης”.

Στη συνέχεια, η επιτροπή καλωσόρισε την Πρόεδρο της “Δημωφέλειας”, κ. Ιωσηφίδου, η οποία μίλησε για την Δημοτική κοινωφελή επιχείρηση της και για το έργο της. Τόνισε ότι η “Δημωφέλεια” είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και ότι ουσιαστικά υλοποιεί τις αποφάσεις της τουριστικής επιτροπής του Δήμου. Ακόμη, αποτελεί κέντρο δημιουργικής απασχόλησης ατόμων με αναπηρεία. Υπογράμμισε ότι ακίνητα δεν μπορούν να παραχωρηθούν από τη “Δημωφέλεια” κατά κυριότητα σε ιδιώτες σε καμία περίπτωση, ενώ λόγω της ισχύουσας νομοθεσίας δεν τους επιτρέπεται να τα παραχωρήσουν ούτε για χρήση. Αυτό που μπορούν να υλοποιήσουν και έχουν ήδη ξεκινήσει δράσεις για την επίτευξή του είναι να αντικαταστήσουν τα τροχόσπιτα με 10 ξύλινα σπιτάκια σαν ξενοδοχείο, που δεν έχουν σχέση με “airbnb”. Η κ.Ιωσηφίδου, ισχυρίστηκε ότι  σίγουρα περισσότερο τουρισμό καθώς και περισσότερα έσοδα του θα φέρει η κατασκευή μιας μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας στην Καβάλα, για παράδειγμα στην περιοχή του παλιού νοσοκομείου, παρά η εκτεταμένη χρήση “airbnb”. Παρ’όλα αυτά δεν αρνείται ότι τα πλεόν 650 “airbnb” που υπάρχουν στην Καβάλα έχουν συμβάλλει στην ανάπτυξη του τουρισμού. Προς το παρόν όμως ο Δήμος δεν εισπράττει έσοδα από αυτά και καλό θα ήταν να τεθεί αντίστοιχη φορολογία και στα “airbnb”.

Στη συνέχεια, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι προχώρησαν σε 40’ ανεπίσημης συζήτησης ώστε να δώσουν μορφή στις ιδέες και προτάσεις τους. Ακολούθησαν οι τριτολογίες από τους αναπληρωτές επικεφαλείς των παρατάξεων που σχολίασαν το σχέδιο προτάσεων που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της άτυπης συζήτησης. Το επίσημο έγγραφο, αφού ελέγχθηκε από τη νομική υπηρεσία, πέρασε ομόφωνα.

Ευθύς αμέσως, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι ξεκίνησαν να συζητούν το δεύτερο θέμα της Ημερησίας Διάταξης, Αναβάθμιση της τουριστικής ταυτότητας της περιοχής «Πάρκο Φιλίππων». Η συζήτηση ξεκίνησε με τις πρωτολογίες και τις δευτερολογίες των Συμβούλων και ακούστηκαν αρκετές ιδέες για την προστασία και αξιοποίηση της περιοχής των Φιλίππων.

Αρχικά, η “Προοδευτική Ένωση” πρότεινε την ψηφιοποίηση του χώρου των Φιλίππων με την τοποθέτηση ενός προσμοιωτή τριών διαστάσεων που θα προσφέρει στους επισκέπτες ένα ταξίδι στο χρόνο. Επιθυμεί συχνές παραστάσεις στο θέατρο των Φιλίππων καθώς και την ενίσχυση του θρησκευτικού τουρισμού μέσω της προώθησης του βαφτιστηρίου της Λυδίας, ώστε να συναφθούν και διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία. Πάντως, η παράταξη αυτή, διαφωνεί με την εμπλοκή ιδιωτών, υποστηρίζοντας ότι σκοπός δεν είναι η κερδοσκοπία του ιδιώτη.

Η “Δημοτική Κίνηση” ανέπτυξε την δημιουργία ενός χώρου ΠΡΟΚΑΤ (virtual reality), ώστε οι επισκέπτες να βιώνουν τη μάχη των Φιλίππων. Ο χώρος αυτός θα ενοικιαστεί από ιδιώτη, θα έχει εισιτήριο στην είσοδο, έτσι ώστε τα έσοδα να χρησιμοποιηθούν για συντήρηση και εξοπλισμό. Συμπληρωματικά, προτείνει την επέκταση των καφετεριών γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο, ώστε οι επισκέπτες να παραμένουν στο χώρο μετά την ξενάγηση,για να αναπτυχθεί και η οικονομία της περιοχής και την καθιέρωση ενός ετησίου Φεστιβάλ προβολής ντόπιων προϊόντων. Τέλος, μια ιδέα στην οποία όλοι συμφωνούν είναι η δημιουργία εργαστηρίων αγγειοπλαστικής,αγιογραφίας κλτ στην περιοχή των Φιλίππων, ώστε οι τουρίστες να μπορούν βιωματικά, μέσω σεμιναρίων να μάθουν για την ιστορία του τόπου.

Η παράταξη “Μαζί για την Καβάλα”, πρότεινε την δημιουργία ενός κέντρου προώθησης τουριστικών προϊόντων στους Φιλίππους, όπως για παράδειγμα:ο ιαματικός πηλός, η συνεργασία με τοπικούς παραγωγούς, ώστε να αναπτυχθεί η τοπική παραγωγή και οικονομία,η τοποθέτηση προτζέκτορα για προβολή εικόνων,με σκοπό να γίνει αισθητή  η σύνδεση του πως ήταν οι Φίλιπποι τότε και τι έχει διασωθεί. Τέλος, τόνισαν ότι θα πρέπει να φτιαχτεί ενοποιημένος δρόμος μεταξύ των Φιλίππων και του βαφτιστηρίου της Λυδίας, για βιωματικές διαδρομές που ο επισκέπτης θα μπορεί να πραγματοποιεί και μόνος του.

Εν κατακλείδι, η επιτροπή υποδέχθηκε τη Μαρίνα Παπαθεμιστοκλέους, κάτοικο Λυδίας, η οποία πρότεινε κάποιες βιώσιμες λύσεις για την αξιοποίηση του πάρκου των Φιλίππων. Πρώτα υπογράμμισε, ότι εντάσσονται και άλλες περιοχές στο πάρκο, εκτός από τους Φιλίππους, όπως η Λυδία, οι Κρηνίδες κ.α. και συνάμα τόνισε ότι είναι απαραίτητη η σύνδεση των περιοχών αυτών καθώς και η επιλογή ενός brand name για το πάρκο.Επιπλέον, για σκοπούς διαφήμισης και πληροφόρησης, μπορεί να αξιοποιηθεί η τεχνολογία.Επιλογικά, σημαντική είναι η διεύρυνση δραστηριοτήτων που θα προσελκύσουν κόσμο, όπως η καθιέρωση ξεναγήσεων στους Φιλίππους ή η εγκατάσταση ενός πηλοθεραπευτηρίου.