Η Τουριστική Επιτροπή πλέει σε απάνεμα νερά

Της Γκατζίνη Ηράκλειας

Το πρωινό της δεύτερης μέρας για την Τουριστική Επιτροπή βρήκε τους Δημοτικούς Συμβούλους έτοιμους για την επικείμενη συνεδρίαση. Το σχέδιο προώθησης και εύρεσης νέων τρόπων εναλλακτικού τουρισμού ήταν το πρώτο θέμα στην ατζέντα των συζητήσεων. Ήδη από πολύ νωρίς η Άρχουσα παράταξη έκανε σαφή την θέση της για εύρεση συνδυαστικών προτάσεων και λύσεων που θα προωθούσαν συνολικά τα συμφέροντα του τόπου. Ο Δήμος Καβάλας πρέπει να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των επιχειρηματιών της περιοχής και του τουριστικού ρεύματος. Πιο συγκεκριμένα, η παράταξη ‘Μαζί για την Καβάλα’ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την τόνωση του αγροτουρισμού και του οικοτουρισμού δίνοντας έμφαση στην καλύτερη ενημέρωση των τουριστών για τον τρόπο παραγωγής των τοπικών προϊόντων. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω επιμορφωτικών δράσεων όπως η έναρξη κύκλων σεμιναρίων και ημερίδων. Επιπλέον προτάσσουν την ανάγκη διοργάνωσης μαραθωνίου για τα άτομα με αναπηρίες.Αναφορικά με τον θρησκευτικό τουρισμό υπήρξαν κάποιες αστοχίες στην διατύπωση ορισμένων θέσεων της Άρχουσας Παράταξης σχετικά με την οργάνωση εκπαιδευτικών εκδρομών, οδηγώντας τον επικεφαλής της ‘Δημοτικής Κίνησης Καβάλας’ να υψώσει τον τόνο σε Δημοτικό Σύμβουλο του Κέντρου, υπενθυμίζοντας τα καθήκοντα και το λόγο για τον οποίο βρίσκεται στην Τουριστική Επιτροπή.
Σε γενικές γραμμές η παράταξη του Κέντρου παρουσιάζει, όπως είναι φυσικό, μια μετριοπαθή στάση αποφεύγοντας τις μεγάλες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, πράγμα που βρίσκει αντίθετους την Δεξιά παράταξη και τον επικεφαλής της. Σύμφωνα με τις ομιλίες των πρωτολογιών, η ‘Δημοτική Κίνηση Καβάλας’ φάνηκε να δίνει βαρύτητα στα οφέλη του αθλητικού τουρισμού τονίζοντας πως αποτελεί επιτακτική ανάγκη η αξιοποίηση των ιαματικών πηγών και η προώθηση των θαλάσσιων σπορ στην παράκτια γραμμή της πόλης. Αυτή η θέση φάνηκε να ανησυχεί την υπεύθυνη ακαδημαϊκών, η οποία παρενέβη για να δώσει κατευθυντήριες γραμμές και να τονίσει τη σημασία του εναλλακτικού τουρισμού συνολικά.
Κατά την διάρκεια των συζητήσεων διαπιστώθηκε ότι οι θέσεις και των τριών παρατάξεων συνέκλιναν σε αρκετά σημεία διατηρώντας, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, τις διαχωριστικές τους γραμμές. Η ‘Προοδευτική Ένωση’ δήλωσε πως είναι «ανοιχτή» στις προτάσεις του Κέντρου και εισηγήθηκε την διοργάνωση τριήμερου ιππασίας με στόχο την ανάδειξη της θεραπευτικής ιππασίας και ενός συνεδρίου αφιερωμένο στον Απόστολο Παύλο αλλά και την διεξαγωγή ποδηλατικής διαδρομής.
Στους ίδιους τόνους κινήθηκε η συζήτηση και στο δεύτερο θέμα της Επιτροπής, το οποίο ήταν « Η ενεργοποίηση εκπαιδευτικού τουρισμού σε συνεργασία με τις αδελφοποιημένες πόλεις της Καβάλας». Με την Άρχουσα παράταξη να προτείνει την διοργάνωση 4ήμερου συνεδρίου και summer school camp που θα αποτελέσουν γέφυρα συνεργασίας και επαφής της Καβάλας με τις αδελφοποιημένες πόλεις, καθώς και τη σύσταση youth center με στόχο την ενεργοποίηση της νεολαίας. Τέλος, προτάθηκε η σύσταση Επιτροπής για τις αδελφοποιημένες πόλεις. Από την μεριά της, η ‘Δημοτική Κίνηση Καβάλας’ εισηγήθηκε την διοργάνωση ενός διεθνούς διαγωνισμού φωτογραφίας και μουσικής σε συνεργασία με τις αδελφοποιημένες πόλεις και την δημιουργία διεθνούς συνεδρίου , υπό την ονομασία “ Kavala forum” και το “ Kavala youth friendly”. Η ‘Προοδευτική Ένωση’ φάνηκε να συμφωνεί με τις προτάσεις των άλλων δύο παρατάξεων και πρότεινε την διοργάνωση ενός φεστιβάλ χορού και ενός τριημέρου, το ‘Metropolis’, όπου έμποροι της Καβάλας και των αδελφοποιημένων με αυτήν πόλεων θα συναντηθούν στο χώρο των Φιλίππων, με στόχο την προώθηση των προϊόντων τους.
Με τη λήξη της συνεδρίασης, διαπιστώνουμε ότι το ενδιαφέρον των παρατάξεων για τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ μαζί με την επιθυμία και θέληση των Δημοτικών Συμβούλων για πρόοδο και ανάπτυξη, ξεπέρασε τις μεταξύ τους ιδεολογικές διαφορές. Η συνεδρίαση εξελίχθηκε ομαλά και υπήρχε σύμπνοια απόψεων για όλα τα θέματα που τέθηκαν προς συζήτηση, ωστόσο δεν έλειψαν τα καυστικά σχόλια Δημοτικών Συμβούλων που έδειχναν να πιστεύουν ότι ήξεραν καλύτερα τις θέσεις των άλλων παρατάξεων από τους ίδιους – συγκεκριμένα κάνοντας λόγο για ιδεολογική αδυναμία της Δεξιάς.