Στις 19 Ιουλίου του 2019 πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά ο Cosmodialogos. Στα πλαίσια του “CosmopolisFestival”, δύο νέοι από κάθε  αποστολή εκπροσώπησαν την χώρα τους. Αναλυτικότερα, συμμετείχαν νέοι από Βοσνία Ερζεγοβίνη, Κίνα, Κολομβία, Ουγγαρία, Παναμά, Ουκρανία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Βραζιλία και φυσικά την Ελλάδα με έναν εκπρόσωπο της ομάδας μας και μία από την αποστολή της Σύρου. Η όμορφη αυτή πρωτοβουλία πήρε σάρκα και οστά στον ιστορικό χώρο της Παλιάς Μουσικής, με γλώσσα εργασίας της εκδήλωσης την Αγγλική. Οι εκπρόσωποι της εκάστοτε αποστολής παρουσίασαν με μια συνοπτική εισαγωγή την χώρα τους και μια δράση της τοπικής νεολαίας. Επικεντρώθηκαν στην ανταλλαγή  απόψεων – ιδεών για  δράσεις, εθελοντικού χαρακτήρα, που διοργανώνονται από την νέα γενιά στην εκάστοτε χώρα. Μοιράστηκαν πολιτικές ανησυχίες , ήθη, έθιμα και παραδόσεις. Ένωσαν τις φωνές τους συζητώντας για ένα καλύτερο μέλλον που περιλαμβάνει έντονα την έννοια του  εθελοντισμού. Έδειξαν πως η διαφορετικότητα εν τέλη μας ενώνει καθώς άτομα με διαφορετική κουλτούρα και αντιλήψεις όταν διέπονται από πολιτισμική παιδεία παράγεται γόνιμος διάλογος με πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι παρακάτω ενδεικτικές και  αξιόλογες δράσεις όπως διατυπώθηκαν από τις αποστολές :

  • Οι εκπρόσωποι της Βοσνίας Ερζεγοβίνης ανέφεραν συνεργασία  νέων με τοπικούς φορείς με στόχο την εύρεση χρημάτων τα οποία δωρίζονται αργότερα  σε άπορους συνανθρώπους όπως επίσης διοργάνωση συναυλιών τα έσοδα των οποίων διατίθενται σε μαθητές που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να συμμετέχουν σε σχολικές εκδρομές.

 

  • Οι εκπρόσωποι της Κολομβίας παρουσίασαν μια δράση όπου νέοι της περιοχής παράγουν μελωδίες με την χρήση μουσικών οργάνων, τα οποία είναι κατασκευασμένα από ανακυκλώσιμα υλικά και  απορρίμματα ώστε να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία για την προστασία του περιβάλλοντος.

 

  • Οι εκπρόσωποι της Ουγγαρίας αναφέρθηκαν σε φεστιβάλ όπου προβάλλονται στο ευρύ κοινό δημιουργίες καλλιτεχνών από όλον τον κόσμο.