ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

Στη σύγχρονη πολιτική πραγματικότητα οι απόψεις και οι ανάγκες των νέων και κυρίως των μαθητών συχνά παραβλέπονται. Ο Διάλογος των Νέων αντιλαμβανόμενος τη στασιμότητα της πολιτικής πραγματικότητας στην Ελλάδα, το ξύλινο λόγο που χρησιμοποιούσε και τον κίνδυνο να περάσει η πολιτική σε πλήρη απαξίωση από τους νέους, επέλεξε την αλλαγή. Με ένα δυναμικό μοντέλο εξοικείωσης και ανάπτυξης της πολιτικής: την πρώτη Προσομοίωση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2017.

Παρακινούμενοι από τα αποτελέσματα της πρώτης προσομοίωσης, γεννήθηκε η ιδέα της σύστασης μίας ξεχωριστής επιτροπής, που θα αφορά αποκλειστικά μαθητές Λυκείου του Δήμου Καβάλας. Ο Διάλογος όχι μόνο την κάνει πράξη, αλλά τη θέτει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, δίνοντάς τη θέση που της αρμόζει. Εφόσον οι προσομοιώσεις αποτελούν ένα δυναμικό και διαδραστικό μοντέλο εκπαιδευτικής διαδικασίας, είναι αναγκαίο να συμπεριληφθούν και οι μαθητές, οι οποίοι αποτελούν ένα σημαντικό και ταυτόχρονα καθοριστικό κομμάτι της νεολαίας.

Στη μέση του καλοκαιριού, από τις 11 έως τις 14 Ιουλίου 2019 στην πόλη της Καβάλας έλαβε χώρα για δεύτερη συνεχή χρονιά η μαθητική επιτροπή του «Διαλόγου των Νέων». Μαθητές από διάφορα λύκεια της Καβάλας συναντήθηκαν με σκοπό να συζητήσουν δύο σημαντικά ζητήματα που άπτονται της σύγχρονης πραγματικότητας. Το πρώτο θέμα της επιτροπής ήταν «η διαπολιτισμική εκπαίδευση», ένα θέμα που ταλανίζει, ίσως, όσο ποτέ άλλοτε την ελληνική εκπαίδευση. Οι μαθητές κατέθεσαν προτάσεις και δώσαν λύσεις που μπορούν να αποβούν σωτήριες. Ιδέες που αφήνουν πίσω κάθε ίχνος ρατσισμού, που έχουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο και ξεπερνούν κάθε είδος διάκρισης, δίνουν μία νότα αισιοδοξίας και ελπίδας σε όποιον τις διαβάσει. Μιας και οι μαθητές είναι οι πρωταγωνιστές της εκπαίδευσης, μπορούν να συμβάλλουν ίσως καλύτερα από τον καθένα σε θέματα καθημερινής σχολικής ζωής. Σειρά είχε η «δια βίου μάθηση». Οι μαθητές ανταποκρίθηκαν εξίσου δυναμικά και σε αυτό το δεύτερο μέρος της επιτροπής, αναδεικνύοντας τη σημασία του όρου. Όλοι οι συμμετέχοντες επικεντρώθηκαν στο δικαίωμα κάθε ανθρώπου να συμμετέχει σε διαδικασίες  δια βίου μάθησης, ανεξάρτητα από το εκπαιδευτικό επίπεδο, την ηλικία, το οικονομικό υπόβαθρο ή την καταγωγή του. Οι προτάσεις που κατατέθηκαν στηρίζονται στην ισότητα των πολιτών και περιλαμβάνουν πρωτότυπους και εναλλακτικούς τρόπους συμμετοχής στη δια βίου μάθηση, καθώς και πραγμάτωσης της. Αν και η προσομοίωση των κανόνων ενός Δημοτικού Συμβουλίου αρχικά έδειξε να προβληματίζει τους μαθητές, τελικά τους εντυπωσίασε και οι διαδικασίες κύλησαν με απόλυτη επιτυχία. Οι μαθητές εξέφρασαν τις απόψεις τους με ζήλο και δεν δίστασαν στιγμή. Ο σεβασμός του συνομιλητή και της άποψής του, ο πλουραλισμός ιδεών και η δημοκρατία ήταν κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά της μαθητικής επιτροπής. Οι φρέσκιες ιδέες και η εναλλακτική ματιά των μαθητών για τόσο σημαντικά ζητήματα, απέδωσαν εξαιρετικά αποτελέσματα, τα οποία σύντομα θα δημοσιευτούν.