«Στην αρχή μου είναι το τέλος μου και στο τέλος μου η αρχή μου» έγραψε ο T.S Elliot. Χθες λοιπόν, Κυριακή 15 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε η Γενική Ολομέλεια του Διαλόγου καθώς και η επίσημη τελετή λήξης του συνεδρίου. Για όλους εμάς ήταν το τέλος του ταξιδιού της φετινής προσομοίωσης, αλλά και μια υπόσχεση με αποδέκτη το ευοίωνο μέλλον του.

Η χθεσινή μέρα ξεκίνησε με την κοινή πλέον συνεδρίαση των δύο επιτροπών του «Διαλόγου», ως μια Γενική Ολομέλεια η οποία έλαβε χώρα στις αίθουσες του Δημαρχιακού μεγάρου της Καβάλας. Στόχος και σκοπός της ήτανε ο από κοινού έλεγχος των αποφάσεων στις οποίες κατέληξαν τις προηγούμενες μέρες οι δυο επιτροπές. Στη συνέχεια το Δημοτικό Συμβούλιο μπήκε στη διαδικασία να ψηφίσει τροπολογίες και προτάσεις, πριν καταλήξει στις 4 αποφάσεις που θα ανακοινωθούν και επίσημα από την οργανωτική επιτροπή του φετινού «Διαλόγου» έπειτα από το πέρας μερικών ημερών.

Η Διαδικασία που ακολουθήθηκε ούτως ώστε να καταλήξουμε στο πολυπόθητο αποτέλεσμα συντονίστηκε από τον προεδρεύων της Γενικής Ολομέλειας κύριο Γιώργο Κωσταρά, μαζί με τη βοήθεια της νομικής υπηρεσίας και κυρίως της υπεύθυνης αυτής την κυρία Ιωάννα Νεστορίδη. Ευθύς αμέσως λοιπόν, ο πρόεδρος της Γενικής Ολομέλειας προχώρησε στην παρουσίαση των αποφάσεων των ζητημάτων με τα οποία ασχολήθηκαν τις προηγούμενες μέρες τα μέλη των δύο επιτροπών, ξεκινώντας με αυτές της Οικονομικής Επιτροπής. Οι αποφάσεις που εκδόθηκαν από τις δύο επιτροπές ήταν τέσσερις, μία για κάθε ζήτημα που τέθηκε υπό συζήτηση. Ανάμεσα στις παρουσιάσεις των αποφάσεων και τις πρωτολογίες που ακολούθησαν από τους επικεφαλής των παρατάξεων, η νομική υπηρεσία δεχόταν πιθανές τροπολογίες, τις οποίες το σώμα των συμβούλων αξιολόγησε στη συνέχεια υπό τη μορφή ψηφοφορίας πριν περάσουμε στην ψήφιση της τελικής απόφασης της Γενικής Ολομέλειας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ολομέλειας, επισκέφτηκαν κι απηύθυναν χαιρετισμό προς τους παρευρισκόμενους αρκετές σημαντικές προσωπικότητες, τόσο για την πόλη της Καβάλας, όσο και για τη νεολαία σε εθνικό πλέον πλαίσιο. Ο πρώην δήμαρχος Καβάλας κύριος Κωστής Σιμιτσής, ανέφερε μεταξύ άλλων «εμείς οι μεγαλύτεροι επιζητούμε την ενεργό συμμετοχή της νεολαίας στα κοινά. Η ενασχόληση με τη πολιτική σήμερα, τα τελευταία χρόνια, δεν έχει και τόσο καλό όνομα και αυτό πρέπει να αλλάξει με τη συμμετοχή των νέων». Σύμφωνα με τον πρώην δήμαρχο, η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα μας μοιάζει με ακυβέρνητο πλοίο στον ωκεανό. «Επιζητούμε έναν καπετάνιο να αναλάβει τη διαχείριση του πλοίου, καθώς θα την ασκεί με τους δικούς του όρους και τους δικούς του τρόπους». Ο κος Σιμιτσής τέλος, σημείωσε «μόνο αισιοδοξία για την προσπάθεια σας, που ξεκίνησε πέρσι και φέτος έδειξε πως μεγαλώνει και μεγεθύνεται. Θα είμαι πάντοτε αρωγός στην προσπάθεια σας, όπως πέρσι και φέτος».

Εκτός από την παρουσία του κ. Σιμιτσή, ο «Διάλογος» είχε τη τιμή να φιλοξενήσει και να επωφεληθεί από τις απόψεις και τις «διδαχές» του κυρίου Μπάμπη Παπαϊωάννου από το Γραφείο Πληροφόρησης Θεσσαλονίκης της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς. Όπως και για κάθε σχετική προσπάθεια προσομοίωσης Δημοτικού Συμβουλίου ανά την Ελλάδα, έτσι και για το Διάλογο εκτιμάται εξαιρετικά σημαντική η παρουσία και η στήριξη της προσπάθειας από τον πλέον επίσημο και αρμόδιο εθνικό φορέα. Ο κύριος Παπαϊωάννου, μεταξύ άλλων υπεύθυνος για την σχεδίαση της Εθνικής Στρατηγικής Νεολαίας, η οποία πλαισιώνεται από επτά στόχους, συνεχάρει την οργανωτική ομάδα αλλά και το σώμα των Συμβούλων για την εξαιρετική δουλεία τους, ενώ κάλεσε για μεγαλύτερο συντονισμό ανάμεσα σε όλες τις προσομοιώσεις.

Σημαντική ήταν η αναφορά του κ Παπαϊωάννου στην πεμπτουσία του έργου που επιτελεί ο «Διάλογος», αλλά και οι άλλες προσομοιώσεις αντιστοίχως. Το περίγραμμα της Εθνικής Στρατηγικής για τη Νεολαία, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι από αυτό της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τη Νεολαία. Δυστυχώς όμως, το ποσοστό είναι λιγότερο από αυτό του 10% των Δήμων της χώρας (325), που κατά δήλωση τους «κάτι κάνουν για τους νέους». Αυτό αυτομάτως προσδίδει ένα ιδιαίτερα θετικό πρόσημο στη προσπάθεια μας, όχι μόνο για το σύνολο των νέων που συμμετέχουν στο «Διάλογο», αλλά και για την τοπική κοινωνία της Καβάλας, που αγκαλιάζει ένα τέτοιο εγχείρημα από τους νέους για τους νέους, στοχεύοντας στο μέλλον. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταλάβει πως πρέπει να επενδύσουμε στους νέους από κάτω προς τα πάνω. Έτσι θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της άρνηση. Πάμε στους δήμους. Εκεί να ενισχύσουμε τους νέους». Με αυτά τα λόγια ο κύριος Παπαϊωάννου έκλεισε την ομιλία του, προκαλώντας αρκετά χαμογέλα, καθότι επιβραβευτηκε ως ένα σημείο ο κόπος και κούραση των παιδιών. Εξάλλου, δεν είναι λίγο να σου γίνεται γνωστό πως η πολιτεία σέβεται την προσπάθεια σου και δεσμεύεται να δραστηριοποιηθεί.

Επιπλέον,με το πέρας των εργασιών της Ολομέλειας, ακολούθησε η τελετή λήξης και οι βραβεύσεις εκείνων των Δημοτικών Συμβούλων που ξεχώρισαν. Ο «Διάλογος» είχε τη χαρά και τιμή να φιλοξενήσει για τελευταίο προσκεκλημένο και επίτιμο καλεσμένο του τον κύριο Νίκο Μαυρίδη, πρώην πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και επί σειρά ετών Δημοτικό Σύμβουλο της πόλης της Καβάλας. Έπειτα από το σύντομο αλλά περιεκτικό λόγο του, ο κος Μαυρίδης ήταν αυτός που βράβευσε εκείνα τα παιδιά που κέρδισαν τις εντυπώσεις με το ζήλο τους. Ακολούθησε η καθιερωμένη φωτογραφία μπροστά από το δημαρχείο της πόλης και κάπου εκεί τελείωσε και το φετινό ταξίδι.

Ο «Διάλογος» λοιπόν έφτασε στο τέλος του για τη φετινή χρονιά. Κοιτάζει όμως μπροστά, στο μέλλον. Έτσι θα έπρεπε να κάνει κάθε νέος. Έτσι και πράττει αυτό το σύνολο που απαρτίζεται από νέους και εργάζεται για αυτούς. Ο «Διάλογος» επιδιώκει την ανανέωση, γιατί μέσω αυτής παραμένει νεανικός. Παραμένει ζωντανός και ζωηρός. Διαφορετικά το ίδιο κουρασμένο, άδειο σύνολο καθίσταται δεμένο και καταδικασμένο να σπρώχνει την πέτρα του. Και όπως μας δίδαξε ο Καμύ και μας θυμίζει ο Δήμου, «πολλά είχε αγαπήσει ο Σίσυφος. Στο τέλος αγαπούσε μόνο την πέτρα του». Μέχρι την επόμενη λοιπόν, “Play it Sam, Play ‘As Time Goes By”.