Γράφει η Κωνσταντίνα Μοσχοπούλου

Η καραντίνα ήρθε να εγκατασταθεί για τα καλά στη καθημερινότητά μας και να την αλλάξει ριζικά. Το φαινόμενο αυτό λοιπόν, για το οποίο μιλάμε όλη μέρα με φίλους, συγγενείς, γνωστούς και αγνώστους, με όσους μας χωρίζει 1.5 μέτρο απόσταση στα σούπερ μάρκετ, με απεγνωσμένους αθληταράδες και ζωόφιλους, που δανείζονται τα κατοικίδια των γειτόνων τους για να απελευθερωθούν για λίγη ώρα από τους 4 τοίχους του σπιτιού τους, αποτελεί από μόνο του μία πρόκληση!

Σε αυτή τη πρόκληση πάντως, ήρθε να προστεθεί ακόμα μία! Μια ομάδα νέων ανθρώπων, που αγαπούν το διάλογο, κατεβάζοντας ιδέες για το πώς μπορούν να εκμεταλλευτούν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο που τους χάρισε απλόχερα ο κορωνοϊός, αποφάσισαν να μιλήσουν γι’ αυτόν και συγκεκριμένα για τη καραντίνα που έφερε μαζί του! Δεν είπαν πολλά, μονάχα 3 λέξεις. Έκατσαν που λες μια μέρα και άρχισε ο καθένας να γράφει 3 λέξεις. Σκέφτηκαν τι θα απαντούσαν σε κάποιον που θα τους ρωτούσε «Τι σήμαινε για σένα η καραντίνα;» και αποτύπωσαν τις 3 πρώτες λέξεις που πέρασαν από το μυαλό τους. 

Για τη Μαρία, η καραντίνα ήταν οργάνωση, ίσως γιατί ήταν μια καλή ευκαιρία να προγραμματίσει αυτά που «εντάξει μωρέ θα τα κάνω αύριο»! Σειρές: ο μαραθώνιος αναμφίβολα ξεκινά με την επίσημη έναρξη της καραντίνας! Αλλά και με ταινίες, όπως είπε και ο Βασίλης. Για τον Κώστα, η καραντίνα είχε το τίτλο «Πλήττοντας στο σπίτι», όπου μαζί με μπόλικο ύπνο και φαγητό, ένα ζευγάρι ακουστικά και μουσική στο διαδίκτυο, όπως είπε η Καλλιόπη, δημιουργούν το τέλειο συνδυασμό! Ξεκούραση για τη Φιλιώ, αλλά και ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε το «διάλειμμα» που μας χάρισε αυτή η κατάσταση, πρόσθεσε η Δώρα. Ίσως η καραντίνα είναι τελικά και εκείνη η πολυπόθητη Δευτέρα, από την οποία υποσχόμασταν να εντάξουμε την άθληση στη ζωή μας, πρόσθεσε ο Χάρης!

Οι σκέψεις και το ατελείωτο overthinking κατέχουν κυρίαρχη θέση στη καθημερινότητα της Ελένης αυτές τις μέρες και παράλληλα η ενασχόληση με τον εαυτό μας, να δεις πως το λένε.. «Ενδοσκόπηση, αυτοβελτίωση και αυτογνωσία», όπως έγραψαν η Χριστίνα, η Κωνσταντίνα και ο Πρόδρομος, μας οδηγεί να σκεφτούμε λίγο διαφορετικά. Να νοιαστούμε πραγματικά για τους άλλους ανθρώπους. Να αναθεωρήσουμε το νόημα της αγάπης, της πίστης και της ελπίδας, όπως είπε ο Σπύρος αλλά της συμπόνιας

Η καραντίνα μπορεί να ξεκίνησε ως μια συνηθισμένη μέρα, αλλά η ανησυχία και ο προβληματισμός δεν άργησαν να έρθουν. Η καμπάνια «Μένουμε σπίτι» ήταν μια επιλογή και συνάμα δοκιμασία για όλους τους ανθρώπους. Ο Παναγιώτης το είδε ως μια ευκαιρία για ανασύνταξη. Ευκαιρία για πραγματική συνύπαρξη, την οποία μας στερούν οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας. Ήταν η αφορμή για να απολαύσουμε την απλότητα που ξεχνάμε καμιά φορά ότι αυτή αξίζει περισσότερο. Παγώνοντας το χρόνο, όπως είπε χαρακτηριστικά η Αριάδνη, ξεκινήσαμε μια μάχη με τη ζωή με το σύνθημα της Γεωργίας «Τώρα ή ποτέ» και τις λέξεις «Αλληλεγγύη, επαναπροσδιορισμός, αφύπνιση» της Χαϊδεμένης να παίρνουν άλλη βαρύτητα. 

Για σένα, τι ήταν λοιπόν η καραντίνα;